Sprievodca výberom aku náradia

V tomto článku sme si pre vás pripravili sprievodcu výberom aku náradia. Dozviete sa, čo je akumulátorové náradie, aké sú jeho výhody a čo je najdôležitejšia časť tohto stále viac obľúbenejšieho druhu náradia. Ďalej sa dozviete, na čo by ste si pri výbere mali dať pozor, aké aku náradie ponúkame a aké sú jeho alternatívy. 

Čo je nutné vedieť pred nákupom AKU náradia 

Akumulátorové náradie, nazývané aj aku náradie alebo náradie na baterky je čím ďalej obľúbenejšie náradie profi remeselníkov aj hobby majstrov. Predtým, ako si kúpite prvé aku náradie, poriadne si to rozmyslite. Najlepšie spravíte, keď budete kupovať aku náradie od tej istej značky, aby ste mohli baterku (akumulátor) meniť medzi viaceré náradia.

Takže, ak chcete ušetriť, nakupujte aku náradie od rovnakej značky. Najlepšie urobíte, keď si prečítate recenzie na internete na rôzne značky a budete vyberať podľa funkcionalít, ktoré ponúkajú. Sústreďujte sa aj na druh akumulátora. Najlepšie spravíte, keď si vyberiete najnovší druh, a teda Li-Ion akumulátor (lítium-iónový akumulátor), ktoré nemajú pamäť a netreba ich teda úplne vybíjať, majú dlhú životnosť a samovoľne sa nevybíjajú.

Aku náradie je považované za budúcnosť vo svete náradia. Skrutkovače, píly, kosačky poháňané akumulátorom sú v porovnaní s benzínovými omnoho tichšie, úspornejšie a ekologickejšie. Ak porovnáme aku a elektrické náradie, tu zas nemusíme dávať pozor na kábel ani sa obmedzovať jeho dĺžkou. 

Výhody a nevýhody aku náradia

Výhody a nevýhody aku náradia môže každý užívateľ vnímať subjektívne. My sme vybrali najdôležitejšie výhody a nevýhody z nášho pohľadu. Ak teda zvažujete nákup aku náradia, odporúčame, aby ste sa riadili vlastných kritérií. 

Výhody a nevýhody aku náradia - Zepa.sk

Akumulátor ako najdôležitejšia časť aku náradia 

Veľkú časť ceny pri aku náradí tvorí práve akumulátor a nabíjačka, ktoré by mali byť kompatibilné pre viaceré druhy náradia danej značky. Môžete si teda kúpiť jedno náradie už v sade s akumulátorom a ostatné bez neho. Samozrejme, ak používate aku náradie často a intenzívne, odporúčame mať viac akumulátorov a k nim príslušnú nabíjačku.

POZOR, odporúčame nakupovať aku náradie od jedného výrobcu, aby ste mohli používať jeden akumulátor pre viaceré náradia. Bohužiaľ, akumulátory a nabíjačky jednotlivých výrobcov nie sú kompatibilné. Na trhu existuje rôzne neoriginálne akumulátory a nabíjačky pre viac značiek, ich využitie je však riskantné a v mnohých prípadoch (pri poruche náradia) môžete prísť o záruku. 

Ako vybrať akumulátorové náradie 

Akumulátorové náradie preferuje mnoho hobby kutilov a profesionálov aj vďaka jeho ľahkosti, kompatibilite a výkonu. Aj keď je aku náradie všeobecne vnímané za super riešenie čo sa týka náradia, aj jeho výber môže byť kľúčový. Správny výber môže totiž správne napomôcť vyriešiť mnohé komplikácie. 

Pozrime sa spoločne na kritéria výberu aku náradia: 

  • Kapacita a výdrž batérie (ak vyberáme aku náradie s batériou): Vyberajte hlavne Li-Ion akumulátory, ktoré poskytujú dlhú výdrž a rýchle nabíjanie. 
  • Výkon: Určite si, ako výkonné aku náradie potrebujete. Vyšší výkon zvyčajne znamená väčšie napätie. 
  • Značka a kvalita: Overené značky ako Makita, DeWalt, Bosch, Extol a iné sú celosvetovo obľúbené aj vďaka ich kvalitnému spracovaniu, použitým materiálom či rôznym funkciám.
  • Multifunkčnosť náradia: Ak náradie používate len sporadicky, využite možnosť multifunkčného náradia, pre profi majstrov (zameraných na menej činností) odporúčame voliť aku náradie individuálne podľa druhu práce. 

Ako vybrať akumulátor

Pri výbere konkrétneho akumulátora (batérie) je dôležité poznať predovšetkým tieto kľúčové parametre: 

  • Napätie akumulátora, ktoré sa pohybuje v rozmedzí 3,6 až 20 V. S vyšším napätím dostanete vyšší výkon. 
  • Kapacita akumulátora, ktorá určuje jeho výdrž. Čím väčšia kapacita, tým dlhšie batéria vydrží. Náradie/akumulátor s menšou ako 1,5 Ah odporúčame nekupovať. Na dlhšiu prácu siahnite po vysokokapacitných akumulátoroch s kapacitou 3 Ah alebo 4 Ah.
  • Rýchlosť nabíjania, je kľúčovou či pri dlhšej práci, alebo ak máte len 1 akumulátor. Odporúčame kúpu 2 akumulátorov, avšak niektoré batérie disponujú “rýchlonabíjaním”, kedy sa dobijú za menej ako 30 minút. 

Najpopulárnejšie druhy aku náradia

Medzi najpopulárnejšie a najviac vyhľadávané druhy aku náradia patria napríklad aku skrutkovače, aku píly, aku brúsky či multifunkčné aku náradie.

Aku skrutkovače využijete na prácu, kde je dôležitý vysoký stupeň presnosti. Vďaka tomu dosiahnete dokonalé utiahnutie aj citlivého spájaného materiálu. Určením krútiaceho momentu stanovíte, kedy sa pohyb zastaví vzhľadom na odpor materiálu pri skrutkovaní.

Aku píly a aku brúsky môžete použiť ako doma tak profesionálne. Pri výbere si dajte záležať hlavne na ich hmotnosti, počet kmitov/otáčok za minútu, dostupné funkcie a iné. 

Správna údržba aku náradia

Na začiatok je dôležité povedať, že aku náradie si nevyžaduje príliš veľa starostlivosti. Pre dlhú životnosť aku náradia je potrebné hlavne nabíjanie a skladovanie (najmä batérie, teda akumulátora). Prečítajte si základné “rady”, ako sa starať o aku náradie.

  • Používajte originálnu nabíjačku a sledujte stav nabitia batérie,
  • Aku náradie majte uložené na suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Ideálna teplota je od 0 do 25°C. 
  • Aku náradie skladujte vždy odpojené od akumulátora
  • Aspoň raz za pol roka akumulátor nabite na polovicu kapacity (ak ho nepoužívate).

Alternatívy k aku náradiu 

Aku náradie je správnou voľbou pre každého profi alebo hobby majstra. Existuje však niekoľko alternatív. Za najčastejšiu alternatívu aku náradia sa považuje práve elektrické náradie, ktoré by malo mať vyšší výkon, avšak je potrebné pripojenie k elektrickému prúdu. Treba brať v úvahu aj kábel, ktorý niekedy môže prekážať. Porovnanie aku a elektrického náradia nájdete na blogu

Ďalšou alternatívou môže byť pneumatické náradie, ktoré funguje na princípe stlačeného vzduchu. Vzduch čerpá pripojením ku kompresoru a vyznačuje sa menšou náchylnosťou k mechanickému poškodeniu či tichým chodom. 

Klasické ručné náradie využijete napríklad na menšie práce doma alebo na záhrade, kedy výkon náradia nie je kľúčový. Toto náradie odporúčame používať pri menšej náročnosti vykonávanej práce či kratšom odhadovanom čase na jej vykonanie. 

Dúfame, že článok vám pomôže s výberom správneho aku náradia a budete ho využívať s ľahkosťou a radosťou. Ak potrebujete poradiť s výberom, neváhajte nás kontaktovať. Radi pomôžeme.